Interview met Remco van Eijden in NoordHollands Dagblad 31-12-2009.

op December 31st, 2009, onder Interview

Internationaal gelouterde Remco van Eijden opnieuw de te kloppen darter bij Saen Trophy
,,Lange partijen zijn in mijn voordeel”
Door Pim Kaskes

ZAANDAM – Hij kan de traditionele Saen Trophy volgende week alweer voor de vijfde keer op zijn naam schrijven. ,,De concurrentie is groot, maar de lange partijen zullen vanwege mijn ervaring in mijn voordeel zijn”, spreekt Remco van Eijden strijdvaardig. Met deelname aan twee WK darts en een reeks internationale toernooien op zijn palmares, start de 32-jarige Zaandammer zaterdag wederom als grote favoriet voor de Zaanse titel.

Met een enigszins verlekkerde blik keek hij afgelopen dinsdag naar het televisiescherm in café De Schot. Landgenoot Michael van Gerwen speelde een spannende partij tegen de Engelsman James Wade op het WK Darts van het PDC in Londen. Remco van Eijden weet hoe het is om dat podium te staan, in december 2008 kende hij zijn WK-debuut tegen de talentvolle vrouwelijke darter Anastasia Dobromyslova ,,Darts is een mannenwereld en het was een flinke mediahype dat er voor het eerst een dame meedeed bij de heren. Op de Engelse tv vertelde een commentator voorafgaand dat ‘we nu de eerste man zien verliezen van een vrouw’. Al het publiek was tegen me en liet boegeroep horen als ik ging gooien. Op karakter wist ik toch de partij te winnen en werd het één van mijn hoogtepunten.”
Toch had het zo’n vijftien jaar geduurd voordat Van Eijden zich een plekje verwierf in de wereldtop tussen dartslegendes als Phil Taylor en Raymond van Barneveld. Hij betitelt zijn fraaie dartscarrière als een uit de hand gelopen hobby. ,,Als 11-jarig jongetje gooide ik in een computerclub in Amsterdam mijn eerste pijltjes en werd direct verliefd op de sport. Ik speel nog steeds met de pijlen die ik heb gekregen van mijn eerste dartsleraar.” Hij deed vanaf zijn zestiende veelvuldig mee aan jeugdtoernooien en stopte ook met korfbal, dat hij op hoog niveau had gespeeld bij Blauw Wit in Amsterdam. Van Eijden beleefde zijn doorbraak in 2004 tijdens het dartstoernooi van de Zuiderduin Masters in Egmond aan Zee. ,,Sindsdien ben ik internationale wedstrijden gaan spelen voor de BDO.”
De British Darts Organisation (BDO) organiseert prestigieuze toernooien als de Lakeside, het WK darts dat voorheen de ‘Embassy’ werd genoemd. In 1993 stapten enkele BDO-darters vanwege een conflict uit de bond en richten hun eigen bond op, de Professional Darts Corporation (PDC). ,,Dit hebben ze puur voor het geld gedaan”, verklaart Van Eijden. ,,Bij de PDC staan meer toernooien op het programma en staat er hoger prijzengeld op het spel.”
Begin dit jaar stapte Van Eijden over naar de PDC, maar in verband met privéomstandigheden speelde hij in totaal slechts 11 toernooien. Hij zakte af op de ‘Order of Merit’, de wereldranglijst van de PDC die wordt bepaald door het prijzengeld gedurende twee volledige kalenderjaren. Uiteindelijk kwam hij 600 pond te kort om zich te plaatsen voor het huidige WK. Als klap op de vuurpijl viel zijn hoofdsponsor weg. ,,Toen moest ik een keuze maken met het prijzengeld dat ik had verzameld. Of zeven maanden bij de PDC blijven of twee jaar BDO-toernooien spelen en weer op nul beginnen. Ik heb voor dat laatste gekozen, omdat ik bij de PDC het familiegevoel miste. Mijn doel is om me bij de BDO voor de tweede keer te plaatsen voor de Lakeside, ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan mijn debuut in januari 2008 terugdenk. De laatste weken ben ik weer volop in training en de Saen Trophy is een mooie gelegenheid om te kijken hoe het met mijn vorm gesteld is.”
Hij heeft samen met andere Zaanse darters een nieuw initiatief in het leven geroepen. ,,De beste zestien darters uit de regio Zaanstreek, Amsterdam en Purmerend spelen elke maandagavond in café de Blauwe Lantaarn in Zaandam onderlinge wedstrijden tegen elkaar. Allemaal om het darten in de streek op een hoger peil te brengen”, glundert Van Eijden.

Sterk bezet veld bij Saen Trophy

In dartscafé De Schot in Zaandam wordt zaterdag het startschot gegeven voor de inmiddels traditionele Saen Trophy. Dit toernooi, waarbij de 32 beste darters uit de Zaanstreek de strijd met elkaar aangaan, wordt al voor de achtste keer georganiseerd. ,,In het begin werd er nog een beetje lacherig over de Saen Trophy gedaan, maar ondertussen is het een groot serieus toernooi geworden met dit jaar een zeer sterk bezet veld”, aldus Remco van Eijden, de te kloppen man. ,,Maar ik verwacht ook dat Patrick Loos, Paul Rothuizen en Arjan de Boer ver komen. Mike de Wit is een jong, onervaren talent waar beslist ook rekening mee gehouden moet worden”, voorspelt café-eigenaar en organisator Dave Schot. In de damescompetitie komen acht deelnemers in actie, waarbij Marjolein van Dijk als torenhoge favoriet wordt beschouwd. Zaterdag 9 januari is de finaledag. De aanvangstijden kunnen worden gevonden op www.deschot.nl. De loting van de Saen Trophy ziet er als volgt uit:

Heren:
• Remco van Eijden (1)- Siem de Dood
• Rob Groot – Bobby Valies
• Jeffrey Weeteling – Barry Zander
• Fred Winter – Raymond van der Ham (8)
• Paul Rothuizen (5) – Stephan Tichelaar
• Rade Pavlovic – Sander Wehnes
• Wout van Cadsand – Mathijs Boonekamp
• Pieter Vonk – Bas van Elk (4)
• Patrick Loos (3) – Erik de Vries
• Erwin Valks – Robbie van Gulik
• Bart Groot – Leroy Kwadijk
• Melvin Weeteling – Marcel Ruiters (6)
• Mike de Wit (7) – Jeff van Dijk
• Marcel Hermans –Patrick van Duijse
• Tim Hol – Remon Bril
• Robin Mau Asam – Arjan de Boer (2)

Dames:
• Marjolein van Dijk (1) – Yvanka van Welt
• Marieke Stronks – Celine Ruhulessin
• Thea Kaaijk – Sandra Bus
• Anne Heijmans – Jorinda Tijmons (2)

tags: , , ,

Dit is gepost op Thursday, December 31st, 2009 op 15:21 onder Interview. Je kan reacties op deze post volgen via een RSS 2.0 feed. Reacties plaatsen en pingen is niet mogelijk.

Reacties zijn uitgeschakeld.