Bas van Elk wint ‘mooiste Saen Trophy finale ooit’

op January 11th, 2011, onder Interview

Uit het Noordhollands Dagblad van maandag 10 januari

 Bas van Elk wint ‘mooiste Saen Trophy finale ooit’

Dartssensatie

 Door Pim Kaskes

 ZAANDAM – ,,Dit is de allermooiste overwinning uit mijn carrière”, sprak Bas van Elk extatisch. Zaterdag flikte de flamboyante Purmerender in Café de Schot het onwaarschijnlijke. Na een kansloze 5-2 achterstand kreeg hij torenhoog favoriet Remco van Eijden in een sensationele strijd op de knieën (5-6). Nu mag Van Elk zich een jaar lang de beste darter van de regio noemen.

 ,,Dit was de mooiste finale van de Saen Trophy in de negen jaar dat we bestaan”, glom organisator en cafébaas Dave Schot na afloop. ,,Alles wat darts mooi maakt zat erin: veel 180’ers, een wedstrijd die om alle elf sets ging en dik twee uur spanning tussen de twee beste regionale darters op dit moment.”

Het voorprogramma beloofde ook al veel goeds, want de vrouwenfinale tussen Yvanca van Welt en Marjolein van Dijk was van hoog niveau. Van Welt bleek echter een stuk scherper op de dubbels en boekte met een 3-0 zege haar tweede toernooiwinst op rij.

De mannenfinale was een herhaling van de halve eindstrijd in 2010. ,,Ik had vandaag wel een paar keer een déjà vu moment”, aldus Bas van Elk (36). ,,Vorig jaar was het ook erg close. Ik kon Remco toen scorend goed bijbenen, maar vergat de dubbels te maken.”

Ook in deze editie leken het de dubbels te worden die Van Elk zouden nekken. Met een 2-1 achterstand in sets kreeg hij voor de pauze uitgelezen kansen om de stand gelijk te trekken, maar verzuimde die te benutten. Remco van Eijden wist hier met zijn internationale ervaring wel raad mee en strafte de fouten genadeloos af.

Hoofdschuddend wierp Van Elk zijn pijlen in de vloer en stampte witheet naar beneden. ,,Ik was ontzettend boos op mezelf, hoe kon ik het nou zo weggeven? Gelukkig kwam ik Paul Rothuizen op de trap tegen en die zei tegen me: ‘maakt niet uit  jongen, blijf knokken en je pakt hem gewoon’.”

Titelverdediger Van Eijden stelde na de break snel orde op zaken en liep verder uit naar 5-2.  Op dat moment begon de underdog echter aan een wonderbaarlijke inhaalrace. Hij overleefde meerdere ‘matchpoints’ en vocht zich knap terug tot 5-5. In de beslissende elfde set, waarin de spelers met twee legs verschil moeten winnen, boog Van Elk een 2-0 achterstand in legs om in een 3-2 voorspong.

Van Eijden stond met de rug tegen de muur, maar kwam met een fenomenale 147-finish op de proppen en het publiek gaat uit zijn dak. Van Elk: ,,Op dat moment dacht ik,  dit kan toch niet waar zijn?” Het bleek wonderlijk genoeg de laatste stuiptrekking van Van Eijden, want de koele kikker uit Zaandam kon de hoge scores van zijn op stoom geraakte opponent niet meer volgen. Met een toepasselijke ‘dubbel 1’ finish en een 6-4 winst in de laatste set kroonde Bas  van Elk zich tot winnaar van de Saen Trophy 2011.

Met een oerkreet en een vreugdedansje nam de in het roze gehulde Purmerender de wisseltrofee in ontvangst. ,,Bas is soms zo gek als een deur”, fluisterde toeschouwer Marchal Jacobs. Maar hij moest net als de rest van de dartsliefhebbers in Café de Schot toegeven dat hij deze apotheose niet had voorspeld.

 Van Eijden had zijn prijs al binnen

 Hij had de Saen Trophy al vijf keer op zijn naam geschreven en had sinds de kwartfinale in 2005 niet meer verloren. In 2008 won Patrick Loos het toernooi, maar dat was vooral omdat de ‘Phil Taylor van de Zaanstreek’ op dat moment op het internationale podium van Lakeside stond te darten. Winnaar Bas van Elk mocht zaterdag dan ook met trots zeggen: ,,Je hebt de Saen Trophy pas echt gewonnen als je Remco van Eijden hebt verslagen.”

,,Normaal gesproken win ik acht van de tien wedstrijden tegen Bas, maar dit was echt zijn avond”, bekende Van Eijden. De 33-jarige Zaandammer had een emotioneel zware week achter de rug. Vorige week maandag werd hij vader van dochter Quinty Sophie. ,,Ik had mijn prijs voorafgaand aan het toernooi dus al binnen”, lachte Van Eijden. ,,Mijn vrouw en dochter maken het goed en ik kan me vanaf nu honderd procent richten op het darten.  Ik ga veel internationale wedstrijden gooien om tijdens de tiende editie van de Saen Trophy de titel te heroveren.”

tags:

Dit is gepost op Tuesday, January 11th, 2011 op 23:33 onder Interview. Je kan reacties op deze post volgen via een RSS 2.0 feed. Reacties plaatsen en pingen is niet mogelijk.

Reacties zijn uitgeschakeld.